Kanban voor echte team focus
Het is alweer bijna mijn laatste dag voor eFocus en er staat een mooi evenement op de planning, een agile training gericht op development. In deze training ga ik weer lekker de diepte in op het proces, de tools en een stuk samenwerking. Een oefening waar ik op de zondag avond al energie van krijg is de kanban oefening. Deze oefening is niet alleen leerzaam maar is een echte eye-opener voor teams om focus te krijgen.
Kanban?
Nu hoor ik je denken, kanban wat is dat ook alweer? Als we Wikipedia erop naslaan dan is het woord kanban afkomstig uit Japan. Het betekent letterlijk visueel bord (kan ‘visueel’ en ban ‘kaart of bord’). De methode is goed beschreven door Toyota dat het gebruikt in productieprocessen. Ieder onderdeel krijgt een fysieke kaart waarmee duidelijk wordt wat de status is. Alles in de methode is gericht op het beperken van werk dat onderhanden is. Hiermee wordt het risico op verspilling tot het minimum beperkt en is er sprake van ‘just in time’ productie. Er zijn bijna geen voorraden nodig om het eindproduct te fabriceren. Een ander belangrijk voordeel is het beperken van opslagruimte.
Focus en vaak opleveren
In de software zijn deze principes ook erg handig. Het draait hier alleen niet om het minimaliseren van opslagruimte want daar hebben we met virtuele goederen niet heel erg veel last van in de IT. De belangrijkste toegevoegde waarde voor agile teams is wat mij betreft het verkrijgen van echte focus in een team en het stimuleren van continue oplevering in de sprint (iteratie). Iedereen kent wel de situatie dat startende teams alles in behandeling hebben wat op de sprintplanning staat. Iedereen werkt aan alles maar niets is af. Sommige teamleden staren strak naar hun beeldscherm en communiceren niet meer omdat ze omkomen van het werk, andere collega’s hangen bij de koffiecorner en gaan een uurtje eerder naar huis. Om dagelijks te kunnen releasen, en de werkdruk goed te verdelen is focus nodig, story voor story dus. Een leuke visualisatie is te vinden op slideshare.
Analoog scrumboard
Om deze focus te krijgen binnen een team zijn vele methoden. Een goede scrum-master zorgt dat het team samen met hem deze focus blijft houden. Toch kan het in de praktijk lastig zijn om dit te handhaven. Wij als IT’ers hebben er nogal een handje van om overal een tool van te maken. Zo dus ook het scrumboard. Ik ben voorstander van een digitaal en papieren (analoog) scrumboard. Ik kan een heel artikel schrijven waarom dit wenselijk is maar dat zal ik een volgende keer behandelen. Door onderdelen te visualiseren worden mensen geconfronteerd met de status. Iemand loopt de ruimte in en weet wat de status is. Dat is kanban!
De kanban oefening is een echte eye-opener omdat de bottlenecks in de oefening goed aan het licht komen. Hoe dit spel in zijn werking gaat zal ik volgende week toelichten waar ik ook wat foto’s kan delen van het spel op 29 augustus. Werkt jouw team trouwens met een visueel of digitaal kanban board? Waarom alleen een digitaal board? Ik ben benieuwd naar jullie mening.